Studielandsbyen, Aarhus

 46 studieboliger opført i Viby J. ved Aarhus

Størrelse:

1.170 m2

Bygherre:

Studielandsbyen Aps

Entrepriseform:

Totalentreprise

Lokation:

Damagervej 8, 8260 Viby J.

Om projektet

Studielandsbyen – når nyt spiller sammen med gammelt

Studielandsbyen i Viby J viser, hvordan et stykke forladt arkitektonisk kulturarv kan vækkes til live på fineste vis med en uhøjtidelig restaureringsstrategi og det rette materialevalg. Her bliver de oprindelige trækonstruktioner udnyttet, hvor nyt og gammelt spiller sammen på fornemste vis.

Et sympatisk og modigt projekt, hvor JYTAS videreføre kulturarv og skaber studieboliger med fokus på fællesskab og plads til at fordybe sig i studierne samtidig.

Studielandsbyen består af 46 lejligheder, som tager udgangspunkt i den gamle bindingsværksgård Søgaard fra 1677, der er omdannet til boliger og fælleshus. Omkring gårdens fire oprindelige længer er der opført nye, der indeholder studieboliger. Placeringen af de nye længer skaber små opholdspladser, der fanger solens stråler, og ved hjælp af de træbeklædte gavle opstår der flere naturlige mødesteder, hvor de studerende kan dyrke det sociale fællesskab. Boligerne er placeret, så den åbne del vender ud mod naturen, og det mere lukkede indgangsparti vender ind mod de små stier mellem boligerne.

Værelserne har hver en hems i træ, hvilket giver et velproportioneret rumforløb, der i samspil med de store vinduespartier bringer naturen ind, og gør boligen til en smuk oplevelse, hvor brugen af træet giver en udstråling af glød og varme.

Hver lejlighed er ca. 25 m2 og indrettet i rå New Yorker-stil med bad/toilet, køkken/alrum med højt til loftet og et mindre depotrum. Derudover er der etableret fællesrum og fællesfaciliteter, hvor de unge mennesker kan mødes.

Bygningerne er bygget i elementer, og er beklædt med Superwood i et rustikt facadesystem, som skaber en god synergi med den omkringliggende natur og en æstetisk modpart til det eksisterende bindingsværk.

Læs mere om Studielandsbyen her.

Danish Wood Award

 

Den 27. september 2018 blev Danish Wood Award 2018 afholdt og vinderne deraf blev arkitekterne Kim Lenschow Andersen og Søren Thirup Pihlmann, der var arkitekter på projektet.