DGNB
DGNB-certificeret modulbyggeri
Miljø
Ved den traditionelle byggeform påvirkes miljøet gennem alle faser af byggeriets livscyklus. Ved at inddrage en livscyklusvurdering (LCA) får vi vished og kan dermed mindske påvirkningen af miljøet, lige fra fremstilling af produkter, drift og vedligehold af bygningen, til bortskaffelse og genanvendelse af materialer. Derudover øger vi biodiversiteten både på selve bygningen og i området omkring.
Økonomi
Fleksibilitet og tilpasningsevne er to vigtige faktorer i bygningens økonomiske kvalitet og er nogle af de elementer, hvor modulbyggeri har en stor fordel. For at bygningen udnyttes optimalt og vi kan sikre en lang levetid, tilbyder vi effektive og fleksible løsninger, som kan omstilles til anden anvendelse på et senere tidspunkt. Desuden kan vores byggerier op- og nedskaleres alt efter behov, hvis der pludselig opstår pladsmangel.
Social
Social bæredygtighed er indeklima, luftkvalitet og rumtemperatur, men det er også mere end klima og miljø. En stor del af bæredygtigheden ligger i at tage højde for brugen af byggerierne. Derfor sørger vi for at fremme komfort og velvære ved at inkludere bygherre i udviklingsprocessen og sørge for at bygningerne bl.a. har god akustik, er lydisoleret både fra installationer og udefrakommende støj samt har godt lysindfald.
Teknik
JYTAS’ tekniske funktioner involverer mange elementer – bl.a. sikkerhed og brandsikring, lavt varmetab og fugtsikring. Derudover indebærer de tekniske systemers en tilpasningsevne, hvor alle vores installationer indbygges i nedsænkede lofter, som er lette at tilgå og dermed nemt kan udskiftes. 95 % af vores moduler kan genbruges i et nyt produktsystem, hvilket bl.a. er takket være dokumentationsværktøjet Inspectly.
Proces
Gennem omhyggelig projektforberedelse og tidlig planlægning, kan vi fremme bygningens bæredygtige kvalitet. Derudover kan vi, ved at kortlægge bygherre og brugerens behov og krav tidligt i planlægningsfasen, minimere fejl allerede fra start. Det samme gør sig gældende på byggepladsen, hvor vi minimerer og sorterer affald ved at levere modulerne 80 % færdige på leveringsadressen.
Område
Fire elementer har indflydelse på området og dets kvalitet – lokalmiljø, indflydelse på området, trafikforbindelser og adgang for nærområdet. Disse elementer har betydning i forhold til udefrakommende påvirkning, hvordan bygningen kan påvirke det omkringliggende område samt hvordan bygningen åbnes op for offentligheden.
DGNB-certificeret byggeri
DGNB, også kaldt German Sustainable Building Council, er en non-profit organisation grundlagt i Tyskland, som fokuserer på bæredygtigt byggeri og udvikling deraf. DGNB er kendetegnet ved et helhedsorienteret syn på bæredygtighed i byggeriet – i modsætning til andre certificeringer, og systemet er baseret på tre centrale bæredygtighedsområder: økologi, økonomi og sociokulturel kvalitet. Alle tre områder alle vægtes ligeligt.
Som helhed vurderer DGNB-systemet også placering samt den tekniske og procesmæssige kvalitet af byggeriet. Det vil sige, at systemet omkredser hele byggeriets livscyklus.
Bæredygtighed sat på formel
DGNB er en metode, der sætter bæredygtighed på formel. Det giver mulighed for at sammenligne individuelle bygninger ud fra fælles kriterier og at sikre målbare standarder for alle bygninger, som certificeres med DGNB.
Certificeringens væsentligste egenskab er som sagt, at den omfatter hele bygningens livscyklus, hvilket giver en holistisk og fleksibel arbejdsgang. Desuden stilles der krav til CO2-belastningen og miljøpåvirkningen i hele bygningens levetid. Certificeringen påviser hele bygningens bæredygtige formåen, og ikke kun aspekter af den.
DGNB er en dynamisk certificering, der udvikler sig i takt med, at der kommer ny viden og erfaring på området. I DGNB betegnes de 6 hovedområder som kvaliteter, hvor miljømæssig, økonomisk og social kvalitet vægter 22,5 %, teknisk kvalitet 15 %, proces 12,5 % og områdets kvalitet 5 %.




Cirkulær økonomi
Den traditionelle måde at bygge på er baseret på lineær økonomi, hvor der går mange ressourcer tabt. Det er noget vi hos JYTAS ønsker at gøre op med, så vi, også i fremtiden, har adgang til værdifulde ressourcer.
Den cirkulære økonomi udfordrer den lineære måde at bygge på, hvor materialer bruges flere gange og i nye konstellationer og giver mulighed for, at produkter og byggerier bevarer værdien.
Cirkulær økonomi fordrer innovation, udvikling og nytænkning, hvilket er tre principper vi hos JYTAS lever efter.
Fordele med DGNB-certificerede byggerier
DGNB-certificeringen af vores byggerier skaber økonomisk fordel for bygherre, især på længere sigt. Et bæredygtigt byggeri er mere rentabelt og DGNB-certificeringen er en af de mest avancerede og krævende certificeringer verden over. Desuden er systemet meget respekteret og velkendt indenfor byggebranchen.
DGNB sikrer en systematisk gennemgang af bygningen allerede inden den er bygget. Det skaber overblik og forudsigelighed både for os og for bygherre. Det gør det muligt at håndtere misforståelser og udfordringer på forkant, ligesom det giver fleksibilitet gennem hele udviklingsprocessen og sikrer hurtig omstilling og løsninger.
Desuden bruger vi uorganiske konstruktioner, som sikrer niveaufri adgang og dermed giver alle med funktionsnedsættelse ligeværdig adgang på linje med bygningens øvrige brugere.
Modulbyggeri med DGNB-certificering er en langsigtet bæredygtig løsning, som er rentabel langt ud i fremtiden og sikrer en fremtidsorienteret investering for bygherre. Det gør sig gældende uanset om der er tale om et købt byggeri eller en lejeløsning, da kvalitet, genbrug af materialer og smart teknologi spiller en essentiel rolle. DGNB er et kvalitetsstempel, som sikrer cirkulær økonomi og byggeriet i fremtiden samt har stort fokus på byggeriets brugere.
Læs også om vores tilgang til Svanemærkning her eller læs mere om vores første svanemærkede børneinstitution her.


Kontorer, skoler og institutioner
Står I med pladsmangel? Få en uforpligtende snak om jeres muligheder for et
DGNB-certificeret byggeri.
Vi er altid klar til at hjælpe.
