Børnehuset Troldebo
DGNB-certificeret børneinstitution, Ballerup Kommune
Størrelse:
2.110 m2
Bygherre:
Ballerup Kommune
Entrepriseform:
Totalentreprise
Lokation:
Torvevej 35, 2740 Skovlunde
Om projektet
Børnehuset Troldebo – et forventet DGNB-certificeret modulbyggeri
Vi skal levere en daginstitution til Ballerup Kommune – en 2.110 m2 stor institution i 2-etager. Vi arbejder mod DGNB-certificering af byggeriet og er derfor opmærksomme på de strenge krav, dette forudsætter.
Institutionen kommer til at huse 160 børn med tilhørende personale fordelt på 5 børnehave- og 5 vuggestuegrupper og skal fungere som en åben, funktionel og fleksibel daginstitution, der understøtter en kultur, hvor nysgerrighed, kreativitet og innovation er i fokus.
Multisalen skal indbyde til tumleleg, og de mange grupperum indbyder til flere forskellige kreative aktiviteter og kan udnyttes som frokoststuer. Et stort fællesrum vil fungere som fordelingsgang, og skal indeholde en stor trappe med et indbygget legehus, som bl.a. kan fungere som samlingssted og et sted, hvor børnene kan lege på tværs af grupper og aldre.
Facaderne er beklædt med flotte lodrette og vandrette trælameller i Thermowood, som både skaber et smukt dynamisk spil i facaden og som harmonerer med de grønne omgivelser. Derudover skaber forskudte facader både dybde i byggeriet og et spændende og flot arkitektonisk udtryk. For at beskytte den ventilerede træfacade er der implementeret en skræddersyet brandsikringsløsning fra Constructia ApS.
På taget af Troldebo etableres både solceller og sedumtag, som bidrager til den grønne omstilling. Sedumtag er kendetegnet ved, at det både er praktisk, da det optager 50 % af det regnvand, der lander på taget, men også både er kulde- og støjisolerende samt bidrager med en høj brandmodstand. Desuden bidrager sedumtag til biodiversiteten og skaber levesteder for insekter og fugle.
Udearealerne skal aktivere børnene på mange forskellige måder, hvor alle sanser kommer i spil. Tarzanbanen indbyder til balanceleg og en kombination af borde i forskellig højde med vandhane og vandtunneller byder på anderledes vandaktiviteter. Derudover skabes der rytmelege med musikpaneler og børnene kan tage et velfortjent hvil i hængekøjerne. Desuden giver en bålhytte børnene mulighed for at opholde sig udendørs hele året rundt, og solsejl etableres forskellige steder – en både praktisk og smart løsning, hvor børn og personale kan søge i skygge på en varm sommerdag eller i læ på en regnvejrsdag.
Et børneunivers
Certificeringen til Børnehuset Troldebo består af strenge krav til dets miljømæssige eksistens, og indeklimaet i institutionen vægtes højt i det samlede resultat. Derudover vægtes social bæredygtighed og anvendelse på andre tidspunkter end den normale højt. Derfor etableres et foreningshus som tilbygning, som kan benyttes uden for institutionens åbningstid.
I DGNB-certificeringen anvendes livscyklusvurderinger (LCA) allerede i de indledende faser, som et styrende redskab i vurderingen af det samlede byggeris miljøpåvirkninger og totaløkonomi. Dette medfører, at vi skaber et godt grundlag for at træffe afgørende valg vedrørende design, materialer, processer og indendørsforhold.
Brugerne af vores byggerier er vigtige for os, og både børn og personale er i fokus. Med DGNB sikrer vi, at indeklimaet i byggeriet er i top, at indretningen er velovervejet, og at alle trives i hverdagen.
Den pædagogiske leder, Ramus Christiansen, udtaler:
“Vi er virkelig glade for at være flyttet ind i vores nye hus! Huset er lavet med god lyddæmpning, som løfter indemiljøet – specielt omkring vores trappe i fællesrummet oplever vi god lyddæmpning.
Vores store lyse fællesrum har allerede dannet ramme for fællessang for alle børn og voksne i Troldebo, borgermesterbesøg, personalemøder og masser af leg. Det store klatretårn er et stort hit blandt børnene, og det bliver ofte brugt til at komme fra den ene etage til den anden. Vi hører mange forældre sige, ’sidste tur, og så skal vi hjem’, når de henter deres børn om eftermiddagen.
Huset er gennemført i materialer og farver både inde og ude, som giver en sammenhæng. De mange træfacader i huset giver naturlige og rolige omgivelser, til gavn for både børn og voksne.
I alle vores grupperum bliver vinduesnicherne brugt til leg på mange måder, eller bare et sted at få en lille pause.
Vi er enormt glade for de mange indvendige vinduer, som giver visuel kontakt rundt i huset, bl.a. mellem vuggestue og børnehave. Vinduerne gør, at et stort hus føles lidt mindre, da vi kan se hinanden.
De mange pædagogiske værksteder understøtter os i at arbejde i mindre børnegrupper, hvor der kan være nærvær og ro til fordybelse.
Børnene har allerede taget vore multisal til sig, hvor der er mange muligheder for at udfolde sig motorisk. Specielt gyngerne i loftet bliver brugt flittigt. I multisalen er der samtidig visuel sammenhæng med legepladsen, det betyder, at de grønne omgivelser udenfor tages med ind i huset. Multisalen bliver brugt af både vuggestue og børnehavebørn.
Læs mere om projektet på bygherrerådgiver JJW’s hjemmeside her.